missions

mind the fact

in your city / in your country / in your community

Το mind the fact είναι μία πολιτιστική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το 2016. Aποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο καλλιτεχνικής παραγωγής που φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα στον Άλλο, αναδεικνύοντας τις αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν. Μέσα από το δίκτυο mind the fact επαγγελματίες της τέχνης συνεργάζονται με μη καλλιτέχνες: κατοίκους της μεγαλούπολης και της επαρχίας, πρόσφυγες και μετανάστες, άτομα που έπαιζαν στο παρελθόν παθολογικό τζόγο, άστεγους και ευρωπαίους πολίτες που ζουν κάτω από τo όριo της φτώχειας, εφήβους διαμένοντες σε άσυλο, γυναίκες θύματα trafficking και άλλους. Ζητήματα που παραμένουν στην αφάνεια και κρυμμένοι πρωταγωνιστές της πραγματικής ζωής παρουσιάζονται στο κοινό και διεκδικούν το χώρο τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δράσεις του mind the fact διαμορφώνονται μέσα από ένα σύστημα προσεκτικά σχεδιασμένων εργαστηρίων σε μακροχρόνια βάση. Το πρώτο φεστιβάλ mind the fact πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάη 2017 συστήνοντας ένα καλλιτεχνικό ‘μικρόκοσμο’ σε διαφορετικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους. Μέσα από έργα που πραγματεύτηκαν τη διαφορετικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα και τις επί σκηνής προσωπικές αφηγήσεις, οι συμμετέχοντες του mind the fact πρότειναν σε πέντε χιλιάδες επισκέπτες και θεατές έναν κόσμο, αν όχι καλύτερο,  σίγουρα πάντως πιο ειλικρινή.

 

 

Ιδέα – Καλλιτεχνική Επιμέλεια:

Ιωάννα Βαλσαμίδου & Γιολάντα Μαρκοπούλου

Καλλιτεχνική & Εκπαιδευτική Ομάδα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Σοφία Μαυραγάνη, Γιούλα Μπλέσιου, Γιούλη Νάση, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Χρυσούλα Πλακιώτη, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσσάκη, Νιόβη Σταυρoπούλου, Βίκυ Στρατάκη, Pauline Huguet
Σύμβουλος Επικοινωνίας:

Πάρις Μέξης

Διεύθυνση Παραγωγής:

Μαρία Δούρου

Παραγωγή:

Polyplanity Productions

Μέγας Δωρητής:

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Σχόλια των συμμετεχόντων στα εργαστήρια

 

Γιάννης Φώκας,

Δείπνο

– Η ζωή μου μέσα από την επαφή μου με το θέατρο δεν άλλαξε. Όμως μπορώ να πω πως έγινε πολύ καλύτερη. Πάντα είχα μέσα μου την ανάγκη να απευθυνθώ στο ευρύ κοινό και αυτό το έκανα μέσω του ραδιοφώνου, το θέατρο δεν το γνώριζα.  Τα τελευταία χρόνια που είμαι στη θεατρική ομάδα, αυτό που μου αρέσει είναι η απευθείας επαφή με τον κόσμο. Ότι γνωριζόμαστε με τους θεατές από κοντά, άμεσα, ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε κατευθείαν απόψεις. Να κάνουμε διάλογο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Νιώθω οκτώ ή εννιά φορές πιο χαρούμενος. Και ευγνώμων!

 

 

Χαλίλ Αλιζάντα,

Station Athens

– Από μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ερχόμενος στην Ελλάδα και μετά από κάποια χρόνια επαγγελματικής αναζήτησης και εκμάθησης της γλώσσας, αποφάσισα να κυνηγήσω το παιδικό όνειρό μου. Μέσα από το θέατρο «ταξίδεψα», έμαθα ιστορίες, γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άνοιξε το μυαλό μου, ένιωσα αναγνώριση, αποδοχή, ένταξη σε μια κοινωνία που μέχρι τώρα ένιωθα ξένος. Μέσα από το θέατρο ένιωσα ολόκληρος και ξαναέμαθα να ελπίζω!

 

Γιώργος

Τhe Gamblers

– Από θεατής και υποδοχέας των παραγόμενων συναισθημάτων πέρασα εύκολα στην παρατήρηση και κατανόηση της δημιουργίας της τέχνης. Οδηγήθηκα έτσι σε αντίστοιχη διάθεση δημιουργίας όχι μόνο για τέχνη, αλλά και στην καθημερινότητα. Μπήκε περισσότερο στη ζωή μου ο στόχος και ο προγραμματισμός, η ομαδικότητα και η διαλλακτικότητα, η δράση και η συγκέντρωση. Περιορίστηκε η ανυπομονησία, η αναβλητικότητα και η απαισιοδοξία και αναδύθηκε η αυτοπεποίθηση και η συγκρότηση. Ζω, προσλαμβάνω, απολαμβάνω, περιλαμβάνω, αισθάνομαι, ποιώ, συμμετέχω,   συνυπάρχω στο παρόν.

 

Ανδρέας

Ο Κόσμος των μεγάλων

– Αρχικά πίστευα ότι για να δημιουργηθεί μία παράσταση θα έπρεπε να υπάρχει πολύς χρόνος και αυστηρή οργάνωση στην κατανομή των ρόλων και στις πρόβες – και φυσικά συγκεκριμένο θέμα. Άλλαξα γνώμη όταν ξεκινήσαμε την ομάδα του εργαστηρίου. Μέσα από τα παιχνίδια, γνωριστήκαμε καλύτερα και προέκυψε το θέμα της παράστασης. Υπήρξαν δυσκολίες, δε λέω, αλλά τα καταφέραμε. Κατάφερα μέσα από το παιχνίδι να συνεργαστώ, να εκφράσω τη γνώμη μου, περνούσαμε ωραία, κάναμε πλάκα, αλλά πάντα σε συνδυασμό με σοβαρότητα. Ικανοποιήθηκα για τον κόπο και χρόνο που πέρασα με όλους και από το αποτέλεσμα.

 

Αθηνά

Στο νησί της τελειότητας

– Η τρυφερότητα και η ζεστασιά που ένιωσα, με βοήθησαν να καταλάβω ότι αυτός είναι ο τρόπος να σταματήσω να κρίνω τον εαυτό μου και τους άλλους. Αποφάσισα να ακολουθώ τα όνειρά μου και έμαθα πώς να τα κάνω πράξη. Κατάλαβα ότι τα εμπόδια δεν κρατούν για πάντα!