Ο Κόσμος των Μεγάλων

O Kόσμος των Μεγάλων είναι ένα θεατρικό εργαστήριο με τη συμμετοχή νεαρών αγοριών που μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία επινοούν τον μελλοντικό εαυτό τους και τη θέση τους στον Κόσμο των Μεγάλων.

Πώς φανταζόσουν το μέλλον όταν ήσουν παιδί;
Πέντε νεαρά αγόρια, που διαβιούν μακριά από το πλαίσιο της οικογένειας, επινοούν τον μελλοντικό τους εαυτό. Τα εφηβικά τους όνειρα, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες τους για το αύριο μπλέκονται με την πραγματικότητα. Οι προβληματισμοί, οι φόβοι και οι ανησυχίες τους γίνονται αφορμή διαλόγου και σύγκρουσης μεταξύ τους. Τα αγόρια παίρνουν το λόγο μέσα στο δημόσιο χώρο του Δημαρχείου και διεκδικούν τη δική τους θέση μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Ο Κόσμος των Μεγάλων παρουσιάστηκε για δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών, που για πρώτη φορά παραχωρήθηκε για παρουσίαση θεάτρου, στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ mind the fact το Μάη του 2017.
Στο θεατρικό εργαστήρι συμμετέχουν νεαρά αγόρια ηλικίας 8 έως 19 ετών, που φιλοξενούνται στην Πρότυπη Στέγη Αρρένων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, καθώς το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί να αναλάβει την προστασία, τη φροντίδα και την υγιή διαπαιδαγώγησή τους.

Χρησιμοποιήθηκαν ως βασικά καλλιτεχνικά εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι, οι θεατρικές τεχνικές και ασκήσεις και ο αυτοσχεδιασμός, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν βιωματικά τη θεατρική δράση, την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και ομαδικού πνεύματος μεταξύ τους, αλλά και με τους συντονιστές του εργαστηρίου. Μέσα από το διάλογο, τις αυτοσχεδιαστικές δράσεις και τη διαλεκτική πάνω στο καλλιτεχνικό υλικό που ήδη είχε παραχθεί όλο το διάστημα του εργαστηρίου, η ομάδα αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της γύρω από το ζήτημα των προβλημάτων, των φόβων και των ονείρων που χαρακτηρίζουν τους νέους ανθρώπους καθώς και το πώς έχουν διαμορφώσει τις προσδοκίες τους για τον κόσμο των ενηλίκων. Tελική επιδίωξη αποτέλεσε η εύρεση ενός κοινού «τόπου» υπό τη μορφή παράστασης, όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσυστήνονται, εκφράζονται και επικοινωνούν τις ατομικές ιστορίες τους, το δικό τους «σημαντικό», καθώς και τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για τον κόσμο «των μεγάλων».

Ο Κόσμος των Μεγάλων (performance 2017)

Συμμετέχοντες – Φιλοξενούμενοι της Πρότυπης Στέγης Αρρένων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών: Αλέξης, Αμπντούλ, Αντρέας, Βαγγέλης, Χρήστος
Συντονισμός Εργαστηρίου: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Μαρία Μακρυνικόλα
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σύλληψη, Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Μαρία Μακρυνικόλα
Μουσική, Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Yποστηρικτές: Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, Athens Culture Net

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή & Λουίζα Βράδυ (φώτο νο. 6)