—τα νέα

Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ομάδα Station Athens

Ε_ΦΥΓΑ στην Ελευσίνα

site-specific παράσταση

Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2018 του πρώτου νέου θεσμού της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 με τη υποστήριξη του mind the fact.

 

Στην άκρη της πόλης, πάνω από τις γραμμές του τρένου, η γειτονιά που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε για σχεδόν εκατό χρόνια χρόνια από πρόσφυγες Μικρασιάτες, φιλοξενεί την ομάδα Station Αthens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο «μετακομίζουν» στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας και εγκαθίστανται στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα ολάνθιστα κηπάκια, στα στενά των προσφυγικών πλακόστρωτων, στο  Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών και στα μικροσκοπικά καταστήματα. Το χτες με το σήμερα συνυφαίνονται θεατρικά γύρω από την πλατεία Μικρασιατών, όπου η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν την ιστορία μ' έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο και επανανοηματοδοτούν το χώρο, ενώ οι θεατές βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην ιδιαίτερη συνοικία. 

Από φυγάδες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, τα μέλη της ομάδας Station Athens μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, μοιράζονται μνήμες και αντικείμενα, εκθέτουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή στις πατρίδες τους. Φωνάζουν. Τραγουδούν. Μιλούν στο skype. Εργάζονται. Μαθαίνουν ελληνικά. Και όλα αυτά μέσα από τη θεατρική πράξη. Η ομάδα συσπειρώνεται για τη δημιουργία μιας παράστασης για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε μία ολόκληρη γειτονιά, προσκαλώντας τον θεατή, να περπατήσει τον τόπο και να ανακαλύψει τους πρωταγωνιστές της σκηνής - αλλά και τους άλλους, αυτούς της πραγματικής ζωής. 

Η έρευνα της ομάδας γύρω από τις ιστορίες της φυγής ξεκίνησε το 2014, οπότε και δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή του θεατρικού έργου Ε_ΦΥΓΑ, που παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς χώρους του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτιρίου στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρουσίαση του Ε_ΦΥΓΑ στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας είναι αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης στην ιστορική γειτονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. 

  

Oμάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ 

Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου 

Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου 

Kαλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης 

Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης  

Σχεδιασμός Φωτισμών: Oλυμπία Μυτιληναίου 

Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη 

Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου- Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα   

Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου 

Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης 

Bοηθοί παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης 

Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή 

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη  

Με την υποστήριξη:  mind the fact 

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions 

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ημερομηνίες και ώρες:  

Παρασκευή  15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21 

Σάββατο 16, Κυριακή 17, Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00  

 Σημείο Εκκίνησης: info point Φεστιβάλ Συνοικσμός 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου.  Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση  από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

 

 

 

-----------------------------------------

 

Το mind the fact καλωσορίζει τη Nada Gambier στην Αθήνα

 

Η Bελγίδα καλλιτέχνιδα και περφόρμερ Nada Gambier θα βρεθεί στην Αθήνα για ένα μήνα, από 16/02/2018 έως 15/03/2018, στα πλαίσια του διακαλλιτεχνικού της πρότζεκτ The Voice of a City. Στα πλαίσια αυτού, η Nada και οι συνεργάτες της επισκέπτονται διαφορετικές πόλεις και περιοχές της Ευρώπης, μαζεύοντας ιστορίες στις οποίες συνυπάρχουν το προσωπικό, το κοινωνικό και το δημόσιο.  H oμάδα του mind the fact θα συνεργαστεί με τη Nada, σαν "ξεναγός" της στην πόλη και κυρίως στους ανθρώπους της και της εμπειρίες τους, προκειμένου να τις καταγράψει και να συνθέσει τη φωνή της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα για το Voice of a City

-----------------------------------------

 

To Δείπνο επιστρέφει για "Μια μέρα σε μια Σχεδία"!

H περφόρμανς δείπνο που πρωτοπαρουσιάστηκε στο mind the fact festival στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το Μάη του 2017 επιστρέφει για μια ακόμη παρουσίαση την Τρίτη 19/09 στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων!

Το ετήσιο γιορτινό ραντεβού του περιοδικού δρόμου «σχεδία» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το mind the fact με χαρά θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ημέρας
Η Σοφία Μαυραγάνη, δημιουργός της παράστασης, σχολιάζει: «Τα μέλη του εργαστηρίου (από το οποίο προέκυψε η παράσταση) συμμετέχουν σε θεατρικά εργαστήρια εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε είναι εξοικειωμένα με την έκφραση των απόψεών τους και τη διήγηση ιστοριών... Επικεντρωθήκαμε στη συνθήκη της συνάντησης και της γνωριμίας γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπων που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να συναντηθούν και αυτό που πεισματικά αποφύγαμε είναι η “έκθεση” μιας κατηγορίας ανθρώπων στα μάτια μιας άλλης».
Συντελεστές:
Ιδέα- Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη, Ελευθερία Ρουσάκη
Συμμετέχοντες: Ιουλία Συμεωνίδου, Μαρία Γάτου, Λάμπρος Μουστάκης, Γιάννης Φωκάς, Κωνσταντίνος Καπερνάρος
Υποστηρικτές: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία", Fingersix, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ
Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Πληροφορίες/ κρατήσεις στο: info@shedia.gr και στο τηλ. 2130231220

-----------------------------------------

Έγραψαν για εμάς:

 

Κι όμως, το «Είμαστε οι Πέρσες» (πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών του 2015), ως μία από τις όψεις του ευρηματικού και γεμάτου από νέους ανθρώπους τετραήμερου φεστιβάλ «mind the fact», δεν ήταν μια ακόμη παράσταση - ντοκουμέντο. Τα έξι πρόσωπα αφηγούνται προσωπικές οδύσσειες αναμειγνύοντας τον δικό τους εφιάλτη με αποσπάσματα από τους «Πέρσες», σε μια ροή γεγονότων όπου οι ιστορίες εμπεριέχουν το μεγάλο, το μικρό, το καθημερινό, το ασήμαντο, το τρομακτικό. Εξι αγγελιοφόροι άλλοτε συμφορών άλλοτε χαρμόσυνων ειδήσεων, ανεξίτηλων στιγμών γεμάτων από φόβο και κούραση, σπανιότερα από ελπίδα, με διαρκή όμως απαντοχή. Είναι η ίδια ανάγκη των «Περσών» να μας πουν «καταλεπτώς τι πάθανε». Πώς ξεκίνησε η μέρα και πώς εξελίχτηκε. Το απρόβλεπτο που εισβάλλει και ανατρέπει τις ζωές, αυξομειώνει τα μεγέθη της Ιστορίας, εγκαθιστά τη συγκυρία ως βασικό μοχλό των εξελίξεων.

Τα έξι πρόσωπα της παράστασης αγνοούσαν τον Αισχύλο ώς τη στιγμή που διασταυρώθηκαν μαζί του στην ομάδα της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Μετέφρασαν κάποια αποσπάσματα στη γλώσσα τους (Φαρσί), τον «ενέταξαν» στο δικό τους αφήγημα. Οι ζωές τους άλλαξαν στην Αθήνα όχι ίσως από τον Αισχύλο αλλά από τη συνύπαρξη, τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν την εμπειρία τους σε θέατρο. Να προτείνουν, όπως σημειώνει η ομάδα του «mind the fact», μέσα από την τέχνη, «έναν κόσμο, αν όχι καλύτερο, πάντως σίγουρα πιο ειλικρινή».

mind the fact, μεταξύ ζωής και τέχνης της Μαρίας Κατσουνάκη. Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή

 

«Το φεστιβάλ προ(σ)καλεί το κοινό να έρθει σε επαφή και να συνδιαλλαγεί με ένα ξεχωριστό – πολλές φορές δύσκολο ή δυσκολεμένο – μέρος της πραγματικότητάς μας»

Λίγο πριν το mind the fact παρουσιάσει τα δημιουργήματα των πολύμηνων εργαστηρίων του, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και τις ξεχωριστές ιστορίες τους, οι υπεύθυνοι των καλλιτεχνικών εργαστηριών συστήνουν το έργο τους στην Άννα Σταυροπούλου. Διαβάστε περισσότερα στο elculture.gr 

~~

«Έχουμε μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη και αυτό μας διαφοροποιεί νομίζω: Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν. Στην ουσία, ανεβαίνουν οι άνθρωποι στη σκηνή και λένε τις ιστορίες τους. Υπάρχει δηλαδή μια άμεση επαφή με τους ανθρώπους που αφηγούνται τις ιστορίες τους, οι οποίες είναι αληθινές κι επηρεάζουν τη ζωή τους. Οπότε αμέσως αυτό κάνει το φεστιβάλ μοναδικό».

Οι Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου μιλούν στην Σοφία Καννελοπούλου. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο clickatlife.gr

~~

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε τη βαθιά κατανόηση στον κόσμο που κινείται στην πόλη ότι το mind the fact δεν είναι ένα ακόμη φεστιβάλ που θα πάει να δει, αλλά είναι περισσότερο μία εμπειρία. Μία τετραήμερη εμπειρία, που θα έχει την ευκαιρία να "κουβαλήσει" μαζί του παραπέρα και για καιρό αργότερα».

Οι συντονίστριες του φεστιβάλ, Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου μιλούν στη Γεωργία Οικονόμου. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ToSpirto.net.

~~

«Τι το διαφοροποιεί από τα υπάρχοντα φεστιβάλ που απλώνονται σαν μελίσσι πια στην Αθήνα; 
Στρέφει το βλέμμα μας στον άλλον, φωτίζοντας πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τα έζησαν. Φέρνει στο προσκήνιο αληθινές ιστορίες ανθρώπων. Κάποιες ίσως τις ακούσαμε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, άλλες δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ…».

Διαβάστε περισσότερα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

-----------------------------------------

Open Call -  Performance “I Owe You”

Mind the fact festival is looking for participants (in duets and preferably of different age each of them) who can be relatives, friends or have any other kind of relationship for becoming part of an original, improvisational dance for debts and liabilities. No previous dance or theatre experience is necessary; only the willingness to participate in a free game of questions and answers through motion and dance.

The participants will take place in three 3-hour sessions with Helena Waldmann and will present the improvisational dance performance that will be the result of the workshops in the ballroom of the Greek Archaeologists’ Association on Sunday 28th of May and Monday 29th of May, 9pm.

The workshop will take place on 25th, 26th and 27th of May, from 7 p.m. until 10 p.m. in SYNERGY-O space (15 Leonidou street).

The participants need to have basic knowledge of English.

E-mail to us your info (per duo of participants with names, e-mails, telephone no. and age) at info@mindthefact.gr.

-----------------------------------------

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην performance “I Owe You”

Το φεστιβάλ mind the fact αναζητά συμμετέχοντες για ένα πρωτότυπο αυτοσχεδιαστικό χορό για τα χρέη και τις ευθύνες. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο χορό ή το θέατρο παρά μόνο η διάθεση για συμμετοχή σε ένα ελεύθερο παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων μέσω του χορού και της κίνησης.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε τρεις τρίωρες συναντήσεις με την Helena Waldmann και θα παρουσιάσουν το αυτοσχεδιαστικό χορευτικό δρώμενο που θα προκύψει στην αίθουσα δεξιώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 21.00.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στις 25, 26 και 27 Μαΐου και ώρα 7-10 μ.μ. στο χώρο του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ (Λεωνίδου 15 και Κολωνού στο Μεταξουργείο).

Οι συμμετέχοντες χρειάζονται βασικές γνώσεις αγγλικών. Στείλτε μας τη συμμετοχή σας (ανά ζεύγος, με ονόματα, e-mail, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλικία) στο info@mindthefact.gr.


-----------------------------------------

Το mind the fact αναζητά εθελοντές!

Το φεστιβάλ έρχεται σε λίγες μέρες και αναζητά ανθρώπους οι οποίοι θα επικοινωνήσουν τις δράσεις και τους στόχους του, ανθρώπους που συνδυάζουν πάθος, ενέργεια, κίνητρο για κοινωνική αλλαγή και αγάπη για τις τέχνες και θα συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στην ομάδα μας παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας μέχρι τις 12 Μαΐου στο press@mindthefact.gr βάζοντας στο θέμα του email: Volunteering @mtf festival. Η ενημέρωση και εκπαίδευση των εθελοντών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Μαΐου.

-----------------------------------------

Θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της Αθήνας, από 26 έως 29 Μαΐου, σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα… μέχρι να τα πούμε από κοντά όμως δείτε τι έγραψαν για εμάς!

 cnn.gr |  athensvoice.gr | elculture.gr

 documentonews.gr | altsantiri.gr | tospirto.net | pepper966.gr

culturenow.gr | newpost.gr | nooz.gr | athina984.gr