Δείπνο

Το Δείπνο είναι ένα εργαστήριο με τη συμμετοχή ανθρώπων που βιώνουν ή έχουν βιώσει αστεγία και που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αποτελεί μια πρό(σ)κληση να μοιραστούμε ιστορίες και να γνωριστούμε καλύτερα.

Το Δείπνο μέσα από το ομώνυμο εργαστήριο που λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2016 κατέληξε στη δημιουργία μιας performance/ δείπνου με οικοδεσπότες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες αστεγίας. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν μια συμμετοχική παράσταση στην οποία άστεγοι και θεατές συναντήθηκαν γύρω από ένα βραδινό τραπέζι και συζήτησαν θέματα «καυτά» και «πιπεράτα», όπως  o έρωτας, η αγάπη και η φιλία.

Η performance πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ mind the fact το Μάη του 2017 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για έξι παραστάσεις. Ακόμη, επαναλήφθηκε στην Τεχνόπολι του Δήμου Αθηναίων, στο φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου ΣΧΕΔΙΑ το Σεπτέμβρη του 2017 για δύο παραστάσεις.

To εργαστήριο ξεκίνησε το 2012 από την ομάδα Αmate Performance και εφαρμόζει βασικές θεατρικές πρακτικές, σωματική άσκηση και αυτοσχεδιασμό. Τα θέματα που θίγονται επιλέγονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και είναι αυτά που τους αφορούν πιο άμεσα, μέσω της δοκιμής διαφορετικών τρόπων αφήγησης προσωπικών ιστοριών και βιωμάτων, με τη βοήθεια στρατηγικών στιγμιαίας σύνθεσης και τεχνικών ερμηνείας.

Μέσω του εργαστηρίου και της performance εμπλουτίστηκαν τα εργαλεία των συμμετεχόντων σχετικά με τη δυνατότητα άρθρωσης και απεύθυνσης του λόγου τους και ενδυναμώθηκε η «φωνή» και η αυτοπεποίθησή τους, ενώ τα σχόλια και η συγκίνηση του κοινού στο τέλος κάθε δείπνου επιβεβαιώνουν τον αμφίδρομο χαρακτήρα αυτής της σχέσης.

 

Έγραψαν για εμάς:

Άνθρωποι που έχουν περάσει το κατώφλι της ακραίας φτώχειας έγιναν οικοδεσπότες σε ένα διαφορετικό δείπνο – μάθημα ζωής. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, το κοινό είναι κουμπωμένο. Τα φαγητά και τα ποτά που σερβίρονται συνήθως μένουν στα πιάτα μέχρι να τελειώσουν οι αφηγήσεις. Παρά τις προτροπές των πέντε συντελεστών, οι άνθρωποι δε μπορούν να φάνε εύκολα. Όπως τονίζει η Ιουλία “Δεν είναι ο στόχος να τους συγκινήσουμε με δόλο. Τους λέμε τις ιστορίες μας και συζητάμε. Μου αρέσουν όμως οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τι ακούνε”.
Mάνος Φραγκιουδάκης, news247.gr

Δείπνο (performance 2017)

Συμμετέχοντες: Ιουλία Συμεωνίδου, Μαρία Γάτου, Λάμπρος Μουστάκης, Γιάννης Φωκάς, Μαρία Μελεξενή, Κωνσταντίνος Καπερνάρος
Συντονισμός Εργαστηρίου: Σοφία Μαυραγάνη, Ελευθερία Ρουσάκη
Ιδέα- Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη, Ελευθερία Ρουσάκη
Yποστηρικτές: Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή