Mάσκες Ομορφιάς

Εικαστικό Εργαστήριο που απευθύνθηκε σε γυναίκες sex workers και θύματα trafficking που εργάζονται στο δρόμο

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε με ανοιχτή πρόσκληση σε γυναίκες sex workers και θύματα trafficking που εργάζονται στο δρόμο και χρησιμοποίησε τον καλλωπισμό και τη μάσκα ομορφιάς ως ένα εργαλείο για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και ομαδικού πνεύματος. Η συμμετοχή ήταν εθελοντική. Οι συμμετέχουσες δεν ήταν οι ίδιες σε κάθε συνάντηση, αλλά διαφοροποιούνταν, ανάλογα με την παρουσία τους στο χώρο, τις ημερήσιες ανάγκες τους και τον διαθέσιμο προσωπικό τους χρόνο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου, με στόχο την προσέγγιση και κινητοποίηση γυναικών που εργάζονται στο χώρο του sex.Μέσω συνεντεύξεων καταγράφηκαν πραγματικά περιστατικά από τη ζωή των εν λόγω γυναικών. Η τρίτη φάση του εργαστηρίου περιελάβανε την σύνθεση του υλικού σε ένα ενιαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας ήταν η ανάδειξη των πραγματικών ιστοριών των γυναικών, τα γεγονότα και οι δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, χωρίς να εκτεθούν τα ίδια τα πρόσωπα. Εν τέλει, πραγματοποιήθηκαν κλειστές συναντήσεις συστημικής αναπαράστασης, με τη μορφή «πρόβας», με ομάδα εκπαιδευμένων εκπροσώπων. Οι συναντήσεις οδήγησαν στη διαδραστική performance/ ανοικτό δρώμενο συστημικής αναπαράστασης Περί Αγοραίου Έρωτος, με τη συμμετοχή του κοινού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ mind the fact. H performance παρουσιάστηκε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν – για πρώτη φορά σε θεατρικό χώρο- και προσκάλεσε το κοινό να αναδείξει επί σκηνής, απλά και παραστατικά το «γράφημα» της σύνδεσης του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών με το φαινόμενο του αγοραίου έρωτα.
Η μέθοδος  έφερε στο προσκήνιο τις στάσεις, τις προκαταλήψεις, τις ασυνείδητες επιρροές των επιμέρους συστημάτων, που επιδρούν στη διαμόρφωση ατομικής και συλλογικής συνείδησης και ανέδειξε ζητήματα που προέκυψαν κατά την  έρευνα σε εκδιδόμενες γυναίκες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Περί Αγοραίου Έρωτος (δρώμενο συστημικής αναπαράστασης, 2017)

Συντονισμός Εργαστηρίου: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Γιούλη Νάση
Έρευνα, συντονισμός συζήτησης: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συντονισμός συστημικής αναπαράστασης: Ιωάννα Κωστοπούλου
Υποστηρικτές: το Μήλο- Συστημική Αναπαράσταση

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή