Εγχειρίδιο Επιβίωσης

Πολυμεσικό (multi-media) εικαστικό εργαστήριο που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν βιώσει συνθήκες αστεγίας και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου Εγχειρίδιο Επιβίωσης ήταν η ομότιτλη εγκατάσταση video για τη συνθήκη της αστεγίας που παρουσιάστηκε στο πρώτο φεστιβάλ mind the fact το Μάη του 2017 στο Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.
Η εγκατάσταση έθιξε ζητήματα όπως: η έννοια της ζωής στο δρόμο, ο αποκλεισμός, το σταυροδρόμι της ζωής, ο άνθρωπος ο οποίος βιώνει την απώλεια στέγης, η συνδιαλλαγή μεταξύ του εξωτερικού κόσμου που προβάλει αφιλόξενος και του «διψασμένου» εσωτερικού κόσμου, που λαχτάρα για μοίρασμα και αναγνώριση. Προσωπικές και άλλες  ιστορίες ξετυλίχθηκαν στους  χώρους της κατασκευής- καταφύγιο, συμβολίζοντας την ασφάλεια, την σταθερότητα, την αίσθηση του «ανήκειν».

Το υλικό της εγκατάστασης έχει παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου που λειτούργησε από το Δεκέμβρη 2016, με τη συμμετοχή ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες αστεγίας. Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στη δημιουργία φωτογραφίας και video, ως μέσα για την αποτύπωση της καθημερινότητάς τους. Τελικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός σύνθετου καλλιτεχνικού έργου, που θα περιλαμβάνει λόγο, κίνηση, εικόνα.
Η δημιουργική διαδρομή του εργαστηρίου έχει αρχίσει από το 2012 με συντονισμό από την ομάδα Αmate Performance.

Eγχειρίδιο Επιβίωσης (installation, 2017)

Συντονισμός Εργαστηρίου: Νιόβη Σταυροπούλου
Eπιμέλεια: Ναταλία Μπαζαίου, Αναστασία Νουκάκη, Νιόβη Σταυροπούλου
Yποστηρικτές: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ, Περιοδικό Δρόμου Σχεδία

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή