Στο Νησί της Τελειότητας

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 9-12 χρονών που  υποστηρίζονται από την ένωση Μαζί για το Παιδί και από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθήνας των Παιδικών Χωριών SOS

Mε αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Ζαβάκου Ο Λου και η Λι στο νησί της τελειότητας,  μια ομάδα 10 παιδιών συμμετείχαν στο εργαστήριο απαντώντας κάθε εβδομάδα όλο και πιο ευφάνταστα στα ερωτήματα:
Εσύ ακολουθείς αυτό που αγαπάς; Υπάρχει τελειότητα; Τι είναι τέλειο; Τα λάθη είναι εμπόδιο στην τελειότητα ή δρόμος προς την ανακάλυψη; Πόσο κοντά είναι η τελειομανία στην ουτοπία; Κάνεις ότι σου λένε οι άλλοι; Ακολουθείς τη δική σου τη φωνή; Η απόπειρα προσωπικής τοποθέτησης των παιδιών στα ερωτήματα αυτά μεταμορφώθηκε σε μια ομαδική αφήγηση με εργαλεία το φως και τη σκιά και πολλές άλλες διαφορετικές τεχνικές. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του θεατρικού Στο Νησί της Τελειότητας που παρουσιάστηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, για ενήλικες και για παιδιά από 5 ετών και άνω για δύο παραστάσεις το Μάη του 2017 στο πλαίσιο του φεστιβάλ mind the fact.

Το εργαστήριο χωρίστηκε σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο πρωτεύων στόχος ήταν η γνωριμία, δημιουργώντας πλαίσιο ασφάλειας για τους συμμετέχοντες, αναπτύσσοντας έναν χώρο για τα παιδιά, όπου θα μπορούν να εμπιστευτούν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνέπεια, η δέσμευση και η ουσιαστική συμμετοχή τους. Με παιχνίδια και ασκήσεις γνωριμίας, επιδιώχθηκε να δοθεί στην ομάδα η ευκαιρία ουσιαστικής προσέγγισης, με τρόπο αυθεντικό και ευχάριστο, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα γνήσιας οικειότητας και να αντιμετωπιστεί η αρχική αμηχανία της.
Στο δεύτερο στάδιο εργασίας, το κείμενο της Μαρίας Ζαβάκου “Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας” αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η δημιουργική δουλειά και η ουσιαστική εμπλοκή -ατομική και ομαδική- των παιδιών. Το υλικό που προέκυψε από το δεύτερο στάδιο εργασίας και η σύνθεσή του, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της παράστασης “Στο νησί της τελειότητας”. Σε αυτό το τρίτο στάδιο εργασίας ξεκίνησαν οι τελικές πρόβες για τη θεατρική παράσταση.

Στο Νησί της Τελειότητας (θεατρική παράσταση 2017)

Συμμετέχουν: Αλέξης Γιαννάκης, Αθηνά Γιαννάκη, Άντζελα Μούκα, Αναστασία Ανοσίκε, Γιάννης Μπαρδάνης, Γκίφτ Ανίγκμπο,  Λεωνίδας Νικολέντζος, Μαρία Παχή, Μωχάμεντ Λαχζίζι
Συντονισμός Εργαστηρίου: Ελευθερία Ρουσάκη, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιούλα Μπλέσιου
Σύλληψη:  Ελευθερία Ρουσάκη, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιούλα Μπλέσιου
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Ρουσάκη
Εικαστική Επιμέλεια και video: Λώρα Μαραγκουδάκη
Θεατρική Διασκευή του βιβλίου: Μαρία Ζαβάκου
Διασκευή κειμένου για την παράσταση: όλη η ομάδα
Μουσική: Άγγελος Αγγέλου
Ζωντανή Μουσική: Σπύρος Πρατίλας
Ενδυματολόγος: Μαρία Ταυλαρίου
Επιμέλεια σκηνικών: Ερατώ Ταγαρίδη
Yποστηρικτές: Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας Αθήνας, Παιδικά χωριά SOS,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Παιχνιδαγωγείο

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή